Friday, 6 May 2011

Tutorial Tulips Bag


Material yg diperlukan
Kain heavy cotton 1/2m
Kain lining 1/2m
Interfacing 1/2m
Patern/Pola beg
Button
Kad Board

 Pinkan patern atas kain dan potong keliling. 
Heavy cotton - 4 kpg
Lining - 4 kpg
Interfacing - 4 kpg

Begini lah rupa kain yg telah siap dipotong

 Cantumkan 2 kpg kain bagi kain , 
untuk bhgn lining...tandakan seperti gambar diatas untuk bhgn lubang(tidak perlu dijahit)

pastu jahit di bahagian tepi kain yg telah dipinkan

 Kemudian, cantumkan keempat-empat keping kain  tadi , jadi mcm gambar di bawah nie


untuk tali beg pula, potong 2 kpg kain berukuran 3" x 20"


kemudian lipat dan dipinkan jarum


jahit di bhgn kiri & kanan tali tersebut


untuk tali butang pula, potong kain 6"x1" dan jahit


kemudian lekatkan tali butang dan tali beg di badan beg yg dijahit tadi


kemudian, lekatkan sekali kain lining dan pinkan jarum


jahit keliling bhgn yg dipinkan tadi...
setelah siap jahit keliling, terbalikkan beg melalui lubang yg tidak dijahit tadi dan diseterika
pinkan jarum di bahagian dalam beg dan dijahit keliling sekali lagi


untuk lapik tapak beg, potong kad board ukuran 7"x7" dan potong kain lining 7.5"x7.5" & jahit
Masukkan kadboard ke dlm kain yg tlh dijahit tadi dan kemudian jahit jelujur

dah siap lapik tapak beg, masukkan dalam begdan jahit button...mcm dlm gambar ni...
 beginilah rupanya beg tulip yang telah siap









40 comments:

  1. thank you for sharing.. barulah saya faham.. :-) kalau tak letak board tu tak pe ke?

    ReplyDelete
  2. haida: kalo tak letak board,boleh jugak...tp bila letak brg berat,bhgn beg akan melengkung..nanti try buat ye...
    leen wat tutorial yg basic je,tp leh tambah poket kat bhgn luar @ dlm beg tulips nie @ others aksesori..

    ReplyDelete
  3. Salam Leen, tq for the tutorial... tapi nak tanya la pattern tu, takde ke sample?? atau boleh upload katne ya? nak try buat buat la... tq dear..
    appreciate it, kalau boleh reply kat my email --->girlynicknack@gmail.com

    ReplyDelete
  4. Umi E-ca, check email ye.

    ReplyDelete
  5. hi leen, teringin jugak nak buat.. saya pun nak pattern tulip bag ni... or any suggestion web yg boleh saya download. TQ

    nizacraft@gmail.com

    ReplyDelete
  6. hi leen ..sy pun teringin gak...

    my email kancil2906@gmail.com..tq!

    ReplyDelete
  7. thanks coz sudi singgah di blog saya..patern utk tutorial ni saya create sendiri..insya-Allah, saya akan scan dan email kpd kawan2 ye..tq

    ReplyDelete
  8. kepada E-ca, Nizacraft dan S'paih : leen dah email patern kat email masing2. kalo xdapat, inform kat leen ye....selamat mencuba :)

    ReplyDelete
  9. nk juga patern beg nih...leen email ke sy ea...tq
    mbe2980@gmail.com

    ReplyDelete
  10. Analisa_NS, saya dah send email.nanti check ye :)

    ReplyDelete
  11. saya nak juga patern bag ni..nk try buat comelnya mcm sesuai utk bekas bekal ank g sekolah

    email saya: jh_93rosita@yahoo.com

    ReplyDelete
  12. Rosita, saya dah email kan patern tulip bag...kalo xdpt inform kat saya ye...selamat mencuba....

    ReplyDelete
  13. kepada kawan2 yg hendak patern tulips bag, sila bag alamat email ye...insya-allah nanti saya akan balas ...tq

    ReplyDelete
  14. thanks for the tutorial...sangat membantu..

    ReplyDelete
  15. Leen...saya pun nak juga pattern nya ya...
    email: majusim_6463@yahoo.com

    ReplyDelete
  16. Mary, u dah dapat email saya (attach patern) ?

    ReplyDelete
  17. salam..if saya nak jugak pattern tu boleh?ni email saya princess92_nerdy@yahoo.com
    tq..=D

    ReplyDelete
  18. saya dah dapat pattern tu.tq.now nak try buat sikit-sikit.=D

    ReplyDelete
  19. sha nak pattern tu jugak boleh? nampak cam senang jer nak buat... ni email sha ya... norsharniza@yahoo.com

    ReplyDelete
  20. hai sha, leen dah send email...nanti check ye.tq

    ReplyDelete
  21. Kak Leen, nak a copy of the pattern ni boleh tak? Nak try buat :) ajjah@walkmethere.net

    ReplyDelete
  22. cantik dan menarik..bole bg copy utk pola beg ni tak mmg teringin nak buat beg sendiri.

    ros6281@gmail.com

    ReplyDelete
  23. Rosmah, saya dah send pattern via email ye..selamat menjahit :)

    ReplyDelete
  24. salam...cute bentuk beg nih...kalu nak mintak pattern dia boleh?
    nurdini09@gmail.com ~ tqvm

    ReplyDelete
  25. saya jugak nak pattern..boleh x?
    puterinurhajar@gmail.com

    ReplyDelete
  26. salam.. can i have this pattern too. :)

    era_zubir@yahoo.com

    ReplyDelete
  27. blh tnya..kain lining tu kain jnis ape ye..sy bru nak blaja bt beg,cuma xtau kain lining yg sesuai tuk djdikan lining..nak lawnkan dgn heavy cotton..tq :)

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum, minta maaf kepada yg komen ye coz saya lama tidak update page. Untuk memudahkan anda semua, sila like page saya Azt Collections & hantar message. Insya-Allah saya akan send pattern melalui fb.Terima kasih semua.

    ReplyDelete
  29. as salam
    tq 4 sharing
    i nak pola jgk boleh sis

    intansuhana@gmail.com

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum..tq 4 sharing...cumil beg ni...boleh nk polanya jgk..tq in advance

    ReplyDelete
  31. hazrinhasbollah@yahoo.com
    Email sy erk...tq

    ReplyDelete
  32. leen...nk jg pola beg tulip...khairultwin67@ gmail.com

    ReplyDelete
  33. Assalamualaikum,

    mohon patternnya. emelkan ke zaisya73@gmail.com

    ReplyDelete
  34. hi sis, cantik bag ni. Boleh minta pola beg tulip ni? Email: urai_renang@hotmail.com. thank you in advance

    ReplyDelete
  35. Assalamualaikum, hai sis cantik beg..bole share tak pola beg,email kat saya supinah82@gmail.com

    ReplyDelete
  36. Salam sis..cantiknya beg ni..dah lama teringin nk buat..boleh share pola x..budi yg baik akan dikenang sampai mati ..ni email saya amsyarzahiruddin@gmail.com

    ReplyDelete
  37. salam sis.. saya bekenan jugak kat pola beg sis.. kiut bangattt..
    mohon share pola yer sis.. tq banyak2..
    shaheeda.sulaiman@gmail.com

    ReplyDelete
  38. assallam sis....saya baru nak belajar membuat bag...
    boleh email pada saya...cara membuat pola...

    vsaga.marina@gmail.com

    ReplyDelete